Seminar for Mathematical Logic

 

PROGRAM


Plan rada Seminara za logiku za februar 2016.

Seminar za matematicku logiku Matematickog instituta SANU nastavlja rad u letnjem semestru 2011/2012.g. na ovoj adresi: Kneza Mihaila 36/III sprat, soba 301f - sala za seminare. Cetvrtkom posle podne, ali od 15:00 sati, odrzavace se predavanja na Seminaru iz verovatnosnih logika pod rukovodstvom Profesora Miodraga Raskovica koji je u decembru 2007. dobio akreditaciju Naucnog veca Instituta. Na taj nacin, ponovo, kao pre vise decenija, postoje dva logicka seminara.PETAK, 5.02.2016. U 16:15 (MI SANU, 301f)
Zarko Mijajlovic, Beograd
SLUCAJNI GRAFOVI I 0-1 ZAKON

Rezime: Teorija slucajnih grafova nalazi se na tromedji kombinatorike, teorije verovatnoce i matematicke logike. Ova teorija nastala je sesdesetih godina proslog veka u radovima Erdos-Renyi. Cilj predavanja je da se izloze osnovne ideje ove teorije, predstave konstrukcija i osobine Rado grafa (univerzalan homogen prebrojiv graf) i primenom ovih osobina dokaze cuvena 0-1 teorema (GKLT[1969], Fagin[1976]):

Ako je A svojstvo prvog reda u jeziku teorije grafova, tada jedan od iskaza A ili ~A vazi u skoro svim konacnim grafovima.
OBAVESTENJA:

Ukoliko zelite mesecne programe ovog Seminara u elektronskom obliku, obratite se: tane@mi.sanu.ac.rs. Programi svih seminara Matematickog instituta SANU nalaze se na sajtu: www.mi.sanu.ac.rsBeograd,
Srdacan pozdrav,

rukovodilac seminara Predrag Tanovic