Seminar for Mathematical Logic

 

PROGRAM Program Seminara za logiku za jun 2003

Sastanci Seminara za matematicku logiku Matematickog instituta SANU odrzavace se i u 2003. godini po pravilu petkom od 16.15 sati u Biblioteci Matematickog instituta SANU na I spratu zgrade SANU, Beograd, Kneza Mihaila 35.

PETAK, 06. jun 2003.G. U 16.15 SATI
Milos Kurilic (Departman za matematiku i informatiku Univerziteta u Novom Sadu)
UBIJANJE ULTRAFILTERA U MODELIMA TEORIJE SKUPOVA (Killing of ultrafilters in models of set theory)

Skraceni rezime: Najpre se formulise potreban i dovoljan uslov da parcijalno uredjenje koje cuva regularnost regularnog kardinala ubija uniforman ultrafilter nad tim kardinalom u svakoj generickoj ekstenziji... Na primer, dodavanje novog podskupa skupa \omega ubija neke ultrafiltere na svakom kardinalu, a dodavanje Cohen-ovog ili slucajnog (random) podskupa \omega ubija sve uniformne ultrafiltere na svakom kardinalu manjem od prvog merljivog... Ubijanje ultrafiltera (pa i svakog njemu izomorfnog) implicira ubijanje svakog veceg (tipa) ultrafiltera (u odnosu na Rudin- Keisler poredak)...

PETAK, 16. maj 2003.G. U 16.15 SATI
Postoji mogucnost da Silvija Gilezan (Univ. u Novom Sadu) odrzi predavanje iz Lambda racuna, a takodje postoji mogucnost gostovanja Henka Barendrekta iz Holandije. Obavestenje ce biti poslato naknadno.


OBAVESTENJE 1:

U junu se planira skupstina DRUSTVA ZA CISTU I PRIMENJENU LOGIKU - Obavestenje ce biti poslato naknadno.

OBAVESTENJE 2:

25. juna 2003.g. navrsava se tri godine od smrti ALEKSANDRA KRONA (25.11.1937. Vrsac - 25.06.2000. Debrecin), dugogodisnjeg rukovodioca ovog Seminara i naseg istaknutog logicara. S tim u vezi, sada je moguce putovati u Vrsac svake nedelje zakljucno sa 22. junom vozom "Romantika". Polazak sa stanice Beograd je u 8:35 (s Pancevacke glavne u 9:15). Dolazak u Vrsac je u 10:50 sati. Polazak iz Vrsca je u 18:30, a povratak u Beogard je u 21:15 sati. Cena povratne karte I razreda je 450, II razreda 380 , a III razreda je 320 dinara. Ovo je lepa prilika za obilazak Kronovog groba na Pravoslavnom groblju u Vrscu.

OBAVESTENJE 3:

Seminar nastavlja rad u oktobru 2003., ukoliko ne bude vanrednih sastanak uprilicenih povodom gostovanja stranaca ili nasih matematicara i logicara koji zive i rade u inostranstvu.

U Beogradu, 5.5.2003.

Rukovodioci seminara:
Dr. Djordje Vukomanovic i Dr. Kosta Dosen.

Azurirani programi svih seminara Matematickog instituta SANU mogu se naci na adresi www.mi.sanu.ac.yu.