Seminar for Probability Logic

 

PROGRAM


Plan rada Seminara Verovatnosnih logika za mart 2013.

Sastanci seminara verovatnosnih logika Matematickog instituta SANU odrzavaju se na adresi: Kneza Mihaila 36/III sprat, soba 301f - sala za seminare. Sastanci se odrzavaju cetvrtkom posle podne, od 15h, pod rukovodstvom Profesora Miodraga Raskovica.ČETVRTAK, 14.03.2013. U 15:15
Nenad Krdzavac
1.OSNOVI POJMOVI KOD OPISNIH LOGIKA I NEKE OPISNE LOGIKE (EL++, SROIQ)
2. PRIMENA U MODELOVANJU FINANSIJSKIH REGULATIVA (DEMONSTRACIJA RADA SOFRVERA ZA GENERISANJE FINANSIJSKIH IZVESTAJA PRIMENOM OPISNIH LOGIKA)
ČETVRTAK, 21.03.2013. U 15:15
Aleksandra Perovic

ČETVRTAK, 28.03.2013. U 15:00
Dr Vladan Djordjevic
KONDICIONALI OBICNOG JEZIKA:
LOGIKA, USLOVI ISTITNITOSTI I PRIHVATLJIVOSTI, I VEROVATNOCA.
apstrakt: Ovo je informativno predavanje, sa ciljem da pruzi pregled literature o kondicionalima. Puno disciplina se bavi ovom temom (filozofija, logika, kompjuterske nauke, lingvistika, psihologija). U ovom predavanju najvise ce biti reci o filozofskim i logickim rezultatima. Ukazace se na tri glavna pristupa, koji se usredsredjuju na istinitosne uslove (Stalnaker, Luis), na uslove prihvatljivosti i reviziju verovanja (Gardenfors) i verovatnocu kondicionala (Adams). Najvise vremena posveticemo istini i verovatnoci, i predstavicemo, izmedju ostalog, formalne sisteme tzv. standardnih logika i Luisove rezultate o verovatnoci kondicionala.

Beograd, 2013.

Sekretar Seminara: Nataša Glišović
Rukovodilac Seminara: Prof. dr Miodrag Rašković