Seminar on Applied Mathematics

 

PROGRAM


Matematički Institut
Matematički fakultet
Fakultet organizacionih nauka
JUPIM

SEMINAR ZA PRIMENJENU I INDUSTRIJSKU MATEMATIKU

MI SANU, Knez Mihailova 36, sala 305

PLAN RADA SEMINARA ZA APRIL 2008. GODINE

Utorak, 01.04.2008. u 14:15, Sala 305, MI SANU:

Jozef Kratica, Matematicki institut, Beograd
Mirjana Cangalovic, Vera Kovacevic-Vujcic, Fakultet organizacionih nauka
COMPUTING MINIMAL DOUBLY RESOLVING SETS OF GRAPHS

Abstract: In this talk we consider the problem of determining minimal doubly resolving sets (MDRSP) of graphs. We prove that the problem is NP-hard and give its integer linear programming formulation. The problem is solved by a genetic algorithm (GA) that uses binary encoding and standard genetic operators adapted to the problem. Experimental results include three sets of ORLIB test instances: crew scheduling, pseudo boolean and graph coloring. GA is also tested on theoretically challenging large-scale instances of hypercubes and Hamming graphs. Optimality of GA solutions on smaller size instances has been verified by total enumeration. For several larger instances optimality follows from the existing theoretical results. The GA results for MDRSP of hypercubes are used by a dynamic programming approach to obtain upper bounds for the metric dimension of large hypercubes up to $2^{90}$ nodes, that can not bedirectly handled by the computer.

Utorak, 08.04.2008. u 14:15, SALA 305, MI SANU:

Radomir Jankovic, Racunarski fakultet, Beograd
PRISTUP RACUNARSKOJ SIMULACIJI SWARMINGA OKLOPNOG BATALJONA

Sadrzaj: Swarming je taktika, pogodna i u napadu i u odbrani, koja se sve vise uzima u obzir u savremenom koncipiranju izvodjenja borbenih dejstava. Prilagodjenje postojecih oklopnih i mehanizovanih jedinica za primenu swarminga moglo bi da bude najbolja investicija u modernizaciji tehnicki slabije opremljenih armija. U radu se razmatra pristup simulaciji swarminga oklopnog bataljona koji brani teritoriju od pretnje brojcano i tehnicki nadmocnijih jedinica protivnika.

Utorak, 15.04.2008. u 14:15, sala 305, MI BG:

Dragan Radojevic, Institut "Mihailo Pupin", Beograd
FAZI LOGIKA U SIREM SMISLU ZASNOVANA NA INTERPOLATIVNOJ BULOVOJ ALGEBRI (IBA)

Sadrzaj: Fazi logika u sirem smislu obuhvata: teoriju fazi skupova, fazi logiku (u uzem smislu) i fazi relacije. Zajednicko za sve konvencionalne realizacije fazi logike u sirem smislu je da se ne nalaze u Bulovom okviru - Bulova algebra nije njihova algebra. Pokazuje se zasto je to tako i sta su prakticne posledice i/ili nedostaci konvencionalnih pristupa.

Daju se osnove interpolativne Bulove algebre (IBA) - realno vrednosne realizacije Bulove algebre. Ujedno se pokazuje kako je moguce primenom IBA realizovati u Bulovom okviru fazi logiku u sirem smislu, dakle u istom okviru u kome su: klasicna logika, klasicna teorija skupova i klasicne relacije, ali sa znatno bogatijom interpretacijom.

Utorak, 22.04.2008. u 14:15, sala 305, MI BG:

Prikazi medjunarodnih skupova u 2007. godini ICIAM 2007, MISTA 2007, ...

Sadrzaj: Ideja ovog sastanka je da se prikazu i analiziraju medjunarodni skupovi iz oblasti primenjene i industrijske matematike kojima su prisustvovali ucesnici seminara. Molimo sve ucesnike koji su voljni da uzmu ucesca u izlaganjima da se sto pre jave.RUKOVODIOCI SEMINARA

Vera Kovačević-Vujčić
Milan Dražić