Seminar on Computer Science and Applied Mathematics

 

PROGRAM


Matematički Institut SANU, Beograd
Knez Mihajlova 36
Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu,
Jove Ilica 154
IEEE Chapter Computer Science (CO-16) Belgrade, Republic of Serbia

SEMINAR ZA RAČUNARSTVO I PRIMENJENU MATEMATIKU

MI SANU, Knez Mihailova 36, sala 301f

Upravni odbor Matematickog instituta SANU je na nedavnoj sednici doneo odluku da se dosadasnji Seminar za primenjenu matematiku, sada nazove Seminar za racunarstvo i primenjenu matematiku, a u cilju potenciranja znacaja racunarstva kao jedne od oblasti delatnosti Instituta. Istovremeno, Upravni odbor doneo je odluku o osnivanju Odeljenja za racunarstvo i primenjenu matematiku i vezao rad novog odeljenja za rad Seminara za racunarstvo i primenjenu matematiku.

PLAN RADA SEMINARA ZA MART 2014. GODINE

Utorak, 4.03.2014. u 14:15, Sala 301f, MI SANU:
Milan Vukicevic, Fakultet organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu
SISTEM META-UCENJA ZA KLASTEROVANJE PODATAKA O EKSPRESIJI GENA

Rezime: Klasterovanje podataka o ekspresiji gena zauzima vaznu ulogu u biomedicinskim istrazivanjima. Medjutim, izbor najboljeg metoda klasterovanja za posmatrani problem je izazovan zadatak. U ovom istrazivanju problemu se pristupa tako sto se prosiruje nedavno predlozeni sistem meta-ucenja za rangiranje i izbor algoritma za klasterovanje podataka o ekspresiji gena. Predlozeni sistem ukljucuje prostor od 512 algoritama klasterovanja kao i nove meta-atribute koji se koriste za predvidjanje kvaliteta algoritama klasterovanja na novim podacima.

Utorak, 11.03.2014. u 14:15h, Sala 301f, MI SANU:
Natasa Krejic, Marko Nedeljkov, Milan Drazic, Nebojsa Gvozdenovic
ESGI 99 - ORGANIZACIJA, UTISCI I PERSPEKTIVE

Rezime: European Study Group with Industry (ESGI) se organizuje od kraja sezdesetih godina kao jednonedeljna radionica na kojoj matematicari modeliraju i resavaju realne industrijske probleme. Radionice su pocele u Oksfordu, ali su se kasnije rasirile po Evropi, a slicni dogadjaji se organizuju i u SAD, Australiji, Aziji, http://miis.maths.ox.ac.uk/how/. Devedeset deveta evropska ESGI je odrzana u februaru 2014. godine u Novom Sadu. Ucestvovalo je 50 matematicara koji su resavali probleme postavljene od strane 6 srpskih kompanija, http://www.dmi.uns.ac.rs/esgi_2014/default.html. Tokom ovog seminara cemo predstaviti detalje organizacije ESGI radionice i razmotriti perspektive za nastavak aktivnosti u pravcu povezivanja matematike i industrije u nasoj zemlji.

Utorak, 18.03.2014. u 14:15h, Sala 301f, MI SANU:
Iva Antovic, Centar za muzeologiju i heritologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu
DIGITALIZACIJA DOKUMENTACIJA NEMATERIJALNE KULTURNE BASTINE

Rezime: Razvijanjem metodologije digitalizacije dokumentovanja bastine, na osnovu problema digitalizacije dokumentovanja cjelovitog nasljedja djelovanja .Bokeljske mornarice., dokazacemo da je moguce, u operacionalnom smislu stvaranje modela sistematizovane dokumentacije nematerijalnih i materijalnih segmenata kulturne bastine u vidu digitalnog zapisa, kao najpotpunije slike cjelovitosti dokumentacije o bastini. Izradom modela jedinstvenog dokumentovanja cjelovitosti kulturne bastine, nastojali bismo da dokazemo da takozvano integralno dokumentovanje moze da potvrdi dokumentacijski ideal da se kulturna bastina tretira kao objedinjujuca materijalno i nematerijalno nerazdvojiva stvarnost. To ce, pored unaprijedjivanja tretmana i zastite kulturne bastine uopste, omoguciti i pristup strucnim i naucnim rezultatima proucavanja proslosti koji je primjeren savremenim potrebama razvoja drustva. Neophodno je da kao jedan od osnova za razumijevanje kulturne bastine uzmemo u obzir i njenu procesualnu narav, a uz pomoc dokumentacijskih on line obrazaca, bili bismo u stanju da dokumentujemo sve bastinske koncepte odredjenog dobra. Primjenom .bottom-up. pristupa zastiti, omogucili bismo da u sam proces zastite ukljucimo vec identifikovane ili potencijalne bastinare. Na taj nacin, pored transparentnosti i javnog uvida u dokumentovanost kulturne bastine, znatno bismo olaksali saradnju kulturnih institucija u proucavanju kulturne bastine uopste, ali i omogucili potpunije sagledavanje i ocuvanje cjelokupnog nasljedja u praksi.

Utorak, 25.03.2014. u 14:15h, Sala 301f, MI SANU:

NEMA PREDAVANJA

Rezime: Predavanje nece biti odrzano zbog dvodnevne (ponedeljak, utorak) radionice o profesionalnom testiranju softvera. Detaljnije informacije o ovoj radionici dobicete naknadno.

RUKOVODIOCI SEMINARA

MI SANU
Vera Kovačević-Vujčić
Milan Dražić

FON
Zorica Bogdanovic
Marijana Despotovic-Zrakic

IEEE
Bozidar Radenkovic