Mathematical Colloquium

 

PROGRAM


ODELJENJE ZA MATEMATIKU

MATEMATIČKOG INSTITUTA SANU
                      PROGRAM ZA AVGUST 2015.

 

NAPOMENA: Predavanja ce se odrzavati u Sali 301f na trecem spratu Matematickog instituta SANU, Knez-Mihailova 36 (zgrada preko puta SANU).

 

Petak, 28.08.2015. u 14:00h, Sala 301f, MI SANU
Zajednicki sastanak sa Seminarom za racunarstvo i primenjenu matematiku
Zoran Obradovic, L.H. Carnell Professor of Data Analytics Data Analytics and Biomedical Informatics Center, Computer and Information Sciences Department, Statistics Department Temple University, PA, USA
RACUNARSKE METODE ZA RANO DIJAGNOSTIFIKOVANJE I VISESTRUKE INTERVENCIJE PRECISCAVANJA KRVI KOD SEPSE

Sepsa, teska komplikacija patogene infekcije, koja rezultuje sistemskim inflamatornim odgovorom organizma i brzo moze da dovede do visestrukih ostecenja organa, predstavlja jedan od vodecih uzroka smrtnosti u bolnicama. Rezultati koje smo ostvarili u tekucem projektu finansiranom od strane DARPA-e pruzaju dokaz da je moguce postici spektakularno smanjenje smrtnosti ukoliko se obezbedi osnova za rano dijagnostifikovanje, zajedno sa procenama nesigurnosti i preporukama za kombinovanu terapiju koja ukljucuje precizno optimizovanu redukciju patogena i intervencije preciscavanja krvi bazirane na hemoadsorpciji.

Rezultati predstavljeni u ovom predavanju dobijeni su u okviru DARPA projekta, a saradnici su bili Ivan Stojkovic, Mohamed Ghalwash i Xi Hang Cao.

Stevan Pilipovic, Odeljenje za matematiku Matematickog instituta SANU