Mathematical Colloquium

 

PROGRAM


ODELJENJE ZA MATEMATIKU

MATEMATIČKOG INSTITUTA SANU
                      PROGRAM ZA DECEMBAR 2015.

 

NAPOMENA: Predavanja ce se odrzavati u Sali 301f na trecem spratu Matematickog instituta SANU, Knez-Mihailova 36 (zgrada preko puta SANU).

 

Petak, 4.12.2015. u 14:15h, Sala 301f, MI SANU
Akademik Stevan Pilipovic, Departman za matematiku, Univerzitet u Novom Sadu
MIKROLOKALNA ANALIZA ZEVRE-KLASE PSEUDODIFERENCIJALNIH OPERATORA

Bice predstavljeni pojmovi mikrolokalne analize, Vejlovog racuna i na kraju rezultati autora i saradnika u vezi sa Anti-Vikovim racunom na prostorima ultradistribucija. Takodje ce biti predstavljena nova klasa pseudo-diferencijalnih operatora. Namera izlagaca je da na jednostavan nacin izlozi osnovne ideje danas veoma vaznog pravca u resavanju i analizi parcijalnih diferencijalnih jednacina i njihovih resenja

Petak, 11.12.2015. u 14:15h, Sala 301f,MI SANU
Djordje Baralic, Matematicki institut SANU
MISTICNI SESTOUGAO I OSMOUGAO

Rezime: Paskalova teorema je klasicna teorema projektivne geometrije koja je dalekosezno uticala na razvoj matematike. Sest tacaka na konici moguce je povezati na sezdeset razlicitih nacina sestougaonom linijom i svaki sestougao proizvodi jednu Paskalovu pravu stvarajuci konfiguraciju poznatu kao misticni sestougao. Ova konfiguracija je privlacila velike matematicare: Kirkmana, Salmona, Kejlija, Plikera, Veronezea i druge koji su je proucavali. Rezime: Paskalova teorema je klasicna teorema projektivne geometrije koja je dalekosezno uticala na razvoj matematike. Sest tacaka na konici moguce je povezati na sezdeset razlicitih nacina sestougaonom linijom i svaki sestougao proizvodi jednu Paskalovu pravu stvarajuci konfiguraciju poznatu kao misticni sestougao. Ova konfiguracija je privlacila velike matematicare: Kirkmana, Salmona, Kejlija, Plikera, Veronezea i druge koji su je proucavali.

U zajednickom radu sa Igorem Spasojevicem pronasli smo nov kombinatorni dokaz ovih rezultata i uspeli da ih generalizujemo koristeci Bezuovu teoremu. Zanimljivi rezultati vaze i za osmougao upisan u koniku i u radu su dobijene nove teoreme incidencije u vezi sa konikama.

PETAK, 25.12.2014. U 14:15 (MI SANU, 301f)
Branislav Boricic, Miodrag Kapetanovic, Zoran Markovic i Zarko Mijajlovic
200 GODINA DZORDZA BULA

Rezime: Gostovanje Seminara za istoriju i filosofiju matematike i mehanike, Seminara za verovatnosne logike i Seminara za matematicku logiku.

Dzordz Bul je rodjen 2. Novembra 1815. godine. Predavaci ce govoriti o njegovom delu i uticaju na razvoj razlicitih oblasti matematike.

Pozivamo vas da nakon predavanja dodjete na koktel koji ce biti organizovan u biblioteci Instituta.

Zoran Petric, Odeljenje za matematiku Matematickog instituta SANU