Mathematical Colloquium

 

PROGRAM


ODELJENJE ZA MATEMATIKU

MATEMATIČKOG INSTITUTA SANU
                       OPŠTI MATEMATIČKI SEMINAR

NA MATEMATIČKOM FAKULTETU U BEOGRADUPROGRAM ZA JUNI 2009.

 

 

Petak, 12. 06. 2009. u 13.30h sala 2 MI SANU

Sava Krstic, Intel, Strategic CAD Labs
ELASTIC MACHINES

Masina operise u vremenu, ima ulazne i izlazne zice, tako da vrednosti koje u svakom trenutku vidimo na izlaznim zicama su odredjene vrednostima na ulaznim zicama u doticnom trenutku i prethodnoj istoriji. Na primer, inverter je masina koja ima po jednu bulovsku ulaznu i izlazna vrednost je uvek negacija ulazne vrednosti. Prvih 6 ciklusa jedne egzekucije invertera mogu izledati ovako: ulaz: 0,0,1,0,1,1,... izlaz: 1,1,0,1,0,0,... Evo i prvih 6 ciklusa egzekucije jednog kumulativnog sabiraca: ulaz: 1,1,3,1,0,2,... izlaz: 1,2,5,6,6,8,... Nama treba opstiji pojam masine gde vrednosti na zicama nisu validne u svakom trenutku. Ako sa # oznacimo nevalidnu vrednost ("bubble"), onda nizovi ulaz: #,#,0,#,0,1,#,0,1,#,1,... izlaz: #,#,#,#,1,#,#,1,#,0,1,... u izvesnom smislu predstavljaju pocetak moguce egzekucije "elasticnog" invertera. Od elasticnih masina se (1) zahteva tolerancija u ocekivanju validnih ulaznih vrednosti i (2) dozvoljava tolerancija da potrose po volji vremena za proizvodnju izlaznih vrednosti. Elasticne masine su matematicki model relevantan za hardversku industriju ("latency insensitive design") . Nas problem je sto matematicki model jos nema zadovoljavajucu definiciju! Znamo, medjutim, sta ocekujemo od dobre definicije: (1) adekvatna apstakcija realnosti (bez brige) (2) dokazivost teoreme o kontinualnom radu [liveness theorem] (3) dokazivost kompozicione teoreme Kompoziciona teorema kaze da kad uzmemo nekoliko elasticnih masina i malo im povezemo zice, rezultat ce biti nova velika elasticna masina (pod uslovom da nismo preterali sa povezivanjem, za sta postoji definicija). Povratna sprega [feedback] je u srcu problema; kompoziciona teorema je teorema o fiksnoj tacki. Pricacu o nasim poluuspelim pokusajima nalazenja dobre definicije i pokusacu da vam predocim problem koji me zanima i za koji ne znam resenje.


Rukovodioci Odeljenja za matematiku Matematickog instituta SANU i Opsteg matematickog seminara na Matematickom fakultetu u Beogradu, Stevan Pilipovic i Sinisa Vrecica predlazu zajednicki program rada naucnih sastanaka.

Predavanja ce se odrzavati na Matematickom Institutu (sala 2), petkom sa pocetkom u 14 casova. Odeljenje za matematiku je opsti seminar sa najduzom tradicijom u Institutu.

Svakog meseca, jedno predavanje ce biti odrzano na Matematickom Fakultetu u terminu koji ce biti posebno odredjen.

Molimo sve zainteresovane ucesnike u radu naucnih sastanaka da posebno obrate paznju na vreme odrzavanja svakog sastanka. Na Matematickom fakultetu su moguce izmene termina.

Obavestenje o programu naucnih sastanaka ce biti objavljeno na oglasnim tablama MI (Beograd), MF (Beograd), PMF (Novi Sad), PMF (Nis) i PMF (Kragujevac).

Odeljenje za matematiku Matematickog instituta SANU

Stevan Pilipovic

Opsti matematicki seminar na Matematickom fakultetu u Beogradu,

Sinisa Vrecica


Ako zelite da se obavestenja o Vasim naucnim skupovima pojave u Newsletter of EMS (European Mathematical Society) i na Internetu na lokaciji EMS, onda se obratite na emsvesti@mi.sanu.ac.yu gde cete dobiti format obavestenja.