Mathematical Colloquium

 

PROGRAM


ODELJENJE ZA MATEMATIKU

MATEMATIČKOG INSTITUTA SANU
                       OPŠTI MATEMATIČKI SEMINAR

NA MATEMATIČKOM FAKULTETU U BEOGRADUPROGRAM ZA MAJ 2014.

 

NAPOMENA: Predavanja ce se odrzavati u Sali 301f na trecem spratu Matematickog instituta SANU, Knez-Mihailova 36 (zgrada preko puta SANU).

 

Petak, 16.05.2014. u 14:00h, sala 301f, MI SANU
Natasa Krejic, Predrag Janicic, Miodrag Petkovic
NAUCNI REZULTATI NA PROJEKTIMA U 2013

Koncepcija sastanka: Rukovodioci projekata, u dogovoru sa Upravnikom odeljenja, ce prikazati u opstim crtama, naucne rezultate koje su dobili istrazivaci na njihovim projektima a primljeni su za stampu ili su publikovani u 2013. godini.

Utorak, 20.05.2014. u 16:30h, sala 301f, MI SANU
Zajednicki sastanak sa Seminarom za Geometriju
Louis H. Kauffman, Department of Mathematics, Statistics, and Computer Science University of Illinois at Chicago

INTRODUCTION TO VIRTUAL KNOT THEORY

This talk is an introduction to virtual knot theory and an exposition of new ideas and constructions, including the parity bracket polynomial, the arrow polynomial, and virtual knot cobordism. Virtual knot theory is an extension of classical knot theory to stabilized embeddings of circles into thickened orientable surfaces of arbitrary genus. Classical knot theory is the case of genus zero. There is a diagrammatic theory for studying virtual knots and links, and this diagrammatic theory lends itself to the construction of numerous new invariants of virtual knots as well as extensions of known invariants. Many remarkable phenomena occur in the virtual domain. Koncepcija sastanka: Rukovodioci projekata, u dogovoru sa Upravnikom odeljenja, ce prikazati u opstim crtama, naucne rezultate koje su dobili istrazivaci na njihovim projektima a primljeni su za stampu ili su publikovani u 2013. godini.

Rukovodioci Odeljenja za matematiku Matematickog instituta SANU i Opsteg matematickog seminara na Matematickom fakultetu u Beogradu, Stevan Pilipovic i Sinisa Vrecica predlazu zajednicki program rada naucnih sastanaka.

Predavanja ce se odrzavati na Matematickom Institutu (sala 2), petkom sa pocetkom u 14 casova. Odeljenje za matematiku je opsti seminar sa najduzom tradicijom u Institutu.

Svakog meseca, jedno predavanje ce biti odrzano na Matematickom Fakultetu u terminu koji ce biti posebno odredjen.

Molimo sve zainteresovane ucesnike u radu naucnih sastanaka da posebno obrate paznju na vreme odrzavanja svakog sastanka. Na Matematickom fakultetu su moguce izmene termina.

Obavestenje o programu naucnih sastanaka ce biti objavljeno na oglasnim tablama MI (Beograd), MF (Beograd), PMF (Novi Sad), PMF (Nis) i PMF (Kragujevac).

Odeljenje za matematiku Matematickog instituta SANU

Stevan Pilipovic

Opsti matematicki seminar na Matematickom fakultetu u Beogradu,

Sinisa Vrecica


Ako zelite da se obavestenja o Vasim naucnim skupovima pojave u Newsletter of EMS (European Mathematical Society) i na Internetu na lokaciji EMS, onda se obratite na emsvesti@mi.sanu.ac.rs gde cete dobiti format obavestenja.