Mathematical Colloquium

 

PROGRAM


ODELJENJE ZA MATEMATIKU

maj-jun 1998

Petak, 22. maj 1998, 11:15 casova
Vladimir Mefodijevic Matrosov: KOMPLEKSNA ISTRAZIVANJA TRANZICIJE RUSIJE I DRUGIH ZEMALJA UZ KORISCENJE MATEMATICKOG MODELIRANJA

Profesor Matrosov je Akademik Ruske akademije nauka i predsednik Internacionalne akademije nelinearnih nauka. Njegovo predavanje je namenjeno sirokom krugu matematicara, mehanicara ali i svih drugih koji bi zeleli da se upoznaju sa manje standardnim primenama matematickih metoda. Sastanak se organizuje kao zajednicki skup Odeljenja za matematiku i Odeljenja za mehaniku MI.

Petak, 5.VI 1998., 11:15 casova
Rade Dacic: MIKA ALAS ILI KARAMATA?!

Ovaj skup je organizovan kao zajednicki sastanak Seminara za istoriju matematike i Odeljenja za matematiku. Zamisljen je kao razgovor o vrednovanju u istoriji (ali i savremenosti) srpske matematike. Saznacemo kako nasa javnost a kako matematicari ocenjuju doprinos nasih poznatih matematicara i kako su matematicari sami vrednovali svoje savremenike. Medju ostalim pitanjima ocekuje se i odgovor na to da li je potrebno da matematicke asocijacije i institucije formiraju o tome svoj sud i u skladu sa njim deluju u javnosti?!
Sastanci se odrzavaju u zgradi SANU, Knez Mihailova 35/I, sala 2.

Eventualne nove informacije i dopune se mogu naci na adresi:

www.mi.sanu.ac.yu

Pavle Blagojevic Aleksandar Lipkovski i Rade Zivaljevic
sekretarupravnici odeljenja