Mathematical Colloquium

 

PROGRAM


ODELJENJE ZA MATEMATIKU
MATEMATIČKOG INSTITUTA SANU

                      


PROGRAM ZA NOVEMBAR 2021.


PETAK, 05.11.2021. u 14:15, sala 301f, MISANU, Kneza Mihaila 36 i On-line
Ivana Đurdjev Brković, Matematički institut SANU
KLASIFIKACIJA VARIJANTI PARCIJALNIH BRAUEROVIH MONOIDA
Varijanta polugrupe S u odnosu na element a iz S je polugrupa S^a = (S,*ₐ), gde je x*ₐy = xay za proizvoljne elemente x i y iz S. U ovoj varijanti, a nazivamo sendvič elementom. U ovom predavanju ćemo se baviti varijantama parcijalnih Brauerovih monoida (familija polugrupa koju ćemo opisati u toku predavanja). Predstavićemo originalne rezultate o klasifikaciji varijanti ovih monoida u slučaju kada je rang sendvič elementa različit od nule.PETAK, 12.11.2021. u 14:15, On-line
Luca Ghidelli, Humboldt Postdoctoral Fellow in Göttingen University
LOGARITHMIC BOUNDS ON FUJITA'S BASEPOINT FREE CONJECTURE
A line bundle L on a smooth complex variety X is said basepoint free (or globally generated) if, by choosing a basis of global sections of L, it defines a morphism (defined everywhere) from X to a projective space P^r. Since morphisms to projective space are fundamental in the study of algebraic varieties, it is important to understand how to construct them effectively. In 1985 Fujita made the following bold conjecture, which is sharp even in simple cases: if L is an ample line bundle, then L^(n+1) is basepoint free, where n is the dimension of X. We prove a statement that comes close to this conjectured bound, off only by a double logarithmic factor: if L is ample, then L^(n log log n + 2.34n) is basepoint free. This is a joint with Justin Lacini (University of Kansas)

PETAK, 19.11.2021. u 14:15, On-line
Velimir Ilić, Matematički institut SANU
GENERALISANE ENTROPIJE: PREGLED, KARAKTERIZACIJA I PRIMENE
U okviru ovog izlaganja biće predstavljeni pregled i klasifikacija glavnih entropijskih oblika uvedenih u prošlosti u teoriji informacija i statističkoj fizici. Razmotriće se fundamentalna pitanja o značenju pojma informacija, a poseban akcenat će biti dat na aksiomatske pristupe za karakterizaciju različitih generalizacija Šenonove entropije, kao što su Reni, Tsalis, Šarma-Mital i Šarma-Mital-Taneja entropije, kao i za opštu klasu pseudo-aditivnih entropija. Takođe, biće ukazano na moguće primene generalisanih entropija u teoriji komunikacija i modelovanju kompleksnih sistema.
Rezultati iz ovog izlaganja bazirani su na predhodnim istraživanjima sa Miomirom Stankovićem, Edinom Mulalićem, Antoniom Skarfoneom, Tatsuakiem Vadom, Ivanom Đorđevićem, Janom Korbelom i Šamikom Guptom.

PETAK, 26.11.2021. u 14:15, sala 301f, MISANU, Kneza Mihaila 36 i On-line
Zoran Ognjanović, Matematički institut SANU
VEROVATNOSNO-EPISTEMIOLOŠKA-TEMPORALNA LOGIKA. ANALIZA KONZISTENTNOSTI BLOCKCHAIN-PROTOKOLA
Prikazaćemo jednu modalnu logiku koja formalizuje verovatnosno, epistemiološko i temporalno rezonovanje. Opisaćemo njenu sintaksu i semantiku. Formulisaćemo osnovna tvrđenja o logici (jaka potpunost, odlučivost). Pokazaćemo kako se logika može iskoristiti za opisivanje distribuiranih protokola (na primeru blockchain-a) i za dokazivanje odgovarajućih osobina.

Obavezno je nošenje maski i održavanje distance. Broj prisutnih na predavanju ograničen na najviše 10 (uključujući i predavača).


Odeljenje za matematiku je opsti matematicki seminar namenjen sirokoj publici. Predavanja su prilagodjena matematicarima i onima koji zele da to postanu.


Zoran Petric, Odeljenje za matematiku Matematickog instituta SANU