Seminar
MECHANICS OF MACHINES AND MECHANISMS - MODELS AND MATHEMATICAL METHODS

 

PROGRAM


Plan rada Seminara Mehanika mašina i mehanizama - modeli i matematičke metode za MAJ 2022.
UTORAK, 10.05.2022. u 17:00, Live stream
Tatjana Lazović, Faculty of Mechanical Engineering, University of Belgrade, Serbia
ISTORIJSKI POGLED NA PRORAČUN RADNOG VEKA KUGLIČNIH KOTRLJAJNIH LEŽAJA
Apstrakt će biti naknadno dostavljen,UTORAK, 24.05.2022. u 17:00, Live stream
Ivana Atanasovska, Mathematical Institute of the Serbian Academy of Sciences and Arts, Belgrade, Serbia
OD ROĐENJA POČINJEMO DA SE „IGRAMO” MEHANIKE
Svet onakav kakav poznajemo postoji samo ako postoji mehanika i sve pojave koje se njome opisuju. I dok ova rečenica deluje zastrašujuće ozbiljno i ne previše zanimljivo mladima da se upuste u istraživanja lepota i neizvesnosti koje sa sobom nosi opisivanje ovih pojava, najbolja preporuka je da se vratimo u najranije detinjstvo i, kroz nama draga sećanja na igračke, prizovemo i prva znanja o mehanici koja smo stekli kroz igru i uživanje. Prisetimo se šta nas je činilo srećnim u tim bezbrižnim trenucima, pogledajmo oko sebe i prepoznaćemo da se slična kretanja, mehanički uređaji i mašine nalaze svuda oko nas i čine naš život onakvim kakvim ga nehotice živimo. Krenimo od lutaka i pokreta njihovih ruku i nogu, očiju i glave, prepoznaćemo kretanja najsavremenijih robota koji su inspirisani pokretima čoveka. Vratimo se u trenutke sreće kada smo vozili vozić ili autić, ne znajući koji sve složeni mehanički sistemi se kriju u njima, šta ih pokreće, ubrzava, zaustavlja, menja njihov smer kretanja. Ima li većeg zadovoljstva kod male devojčice od uživanja u maloj šivaćoj mašini, u kojoj se konac pomoću složenog kretanja igle provlači kroz tkaninu i proizvodi nerazdvojivu vezu? Da li možemo zaboraviti iskreno oduševljenje na licu malog dečaka koji je upravo katapultirao igračku napravljenu po uzoru na samostalne letelice? Ne zaboravimo ni današnje klince kojima pažnju može beskrajno dugo zadržati programirani robotić od Lego kockica koji se upravlja aplikacijom sa mobilnog telefona, koji se kreće, priča i komunicira.
Ovo predavanje nas vraća u sećanja iz detinjstva, vraća nas igračkama u kojima se kriju tajne mehanike, nauke bez koje život na našoj planeti ne bi mogao da se opiše, bez koje naši životi u savremenom svetu ne bi postojali. Mehaniku je lako voleti onoliko koliko i najdražu igračku iz detinjstva, a ona će nam život i dalje činiti lepšim, maštovitijim i lakšim.

UTORAK, 31.05.2022. u 13:00, Live stream
Anđelka Hedrih, Mathematical Institute of the Serbian Academy of Sciences and Arts, Belgrade, Serbia
MATEMATIKA I ZABAVA KROZ ISTORIJU
U časovima dokolice i slobodnog vremena razvijala se filozofska misao i rađale nove ideje. Društvene igre su oduvek bile deo zabave i razvoja socijalnih veština, ali pored toga zahtevaju i poznavanje određenih matematičkih zakonitosti i logičko mišljenje. Pokušaćemo da ilustrujemo kakva to matematika leži iza nekada veoma popularnih igara kao što su: domine, dame, tabla, razne igre kartama, Tetris, slagalice, Kardanovi prstenovi, Sudoku, Jamb, X i Oks, mancala, monopol... Sve one zahtevaju matematička znanja kojih ponekad i nismo svesni, pre svega logiku, teoriju verovatnoće i kombinatoriku. Jedna od istorijski najpopularnijih društvenih igara tog tipa-šah, postao je olimpijski sport. Danas je dobar deo društvenih igara prebačen u sektor video igara i zahvaljujući internetu i savremenim tehnologijama nije neophodno direktno fizičko prisustvo igrača. Sa razvojem kompjuterske tehnologije igrice su postale i intelektualno zahtevnije: pored logičkog razmišljanja, strateškog planiranja, potrebna je i vremenska i prostorna koordinacija sa igračima u timu, kao npr. kod „Fortnight“-a. Koje su društvene igre bile omiljene u srednjem veku u Evropi, a koje u Aziji? Kakva matematika leži u njihovoj osnovi? Zašto je korisno igrati društvene igre bez obzira da li se one igraju uživo ili na računaru?, neka su od pitanja na koje ćemo pokušati da damo odgovor.

Obavezno je nošenje maski i održavanje distance. Broj prisutnih na predavanju ograničen na najviše 10 (uključujući i predavača).

Seminar Mehanika mašina i mehanizama - modeli i matematičke metode započeo je sa radom u junu 2018.god. Seminar se održava do dva puta mesečno, utorkom u periodu od 17.00 - 19.00 u Matematičkom institutu SANU.

dr Ivana Atanasovska
Rukovodilac seminara
Stepa Paunović
Sekretar seminara