институт од националног значаја за Републику Србију
Одељење за математику

Почетна страница Одељења

Руководилац: др Зоран Петрић
Кратак историјат: Од оснивања Математичког института САНУ 1946. године, предавања из математике и механике одвијала су се у оквиру Већа института, све до 1961. године. Одељење за математику (раније Одељење за математичку анализу, а затим Одељење за теоријску математику) је семинар који је настао од Већа. Руководиоци тог семинара били су: Боривоје Рашајски, Ђуро Курепа, Станимир Фемпл, Славиша Прешић, Жарко Мијајловић, Богољуб Станковић, Раде Живаљевић и Стеван Пилиповић.

Основна улога: Одељење за математику је општи математички семинар чији је задатак да организује предавања намењена широкој публици и посебно младим математичарима. Заједно са Одељењем за механику и Одељењем за рачунарство и примењену математику задужено је за научни програм на Математичком институту САНУ, који се креира тако што се води рачуна о свим математичким центрима у Србији.

Скорашње активности: Током последњег петогодишњег периода у оквиру Одељења одржано је 153 предавања. Међу њима истичемо четири предавања која су одржали српски математичари, позвани предавачи на међународним конгресима математичара (ICM): Стево Тодорчевић (мај 2016), Илијас Фарах (мај 2017), Наташа Шешум (септембар 2017) и Владимир Марковић (мај 2019). Међу иностраним предавачима који су гостовали на Одељењу наводимо следеће: Anton Zorič (април 2016), Herbert Edelsbrunner (мај 2016), Theodore Popelensky (мај 2017), Jordan Stoyanov (октобар 2017), Blagovest Sendov (новембар 2017), Keith Devlin (фебруар 2018), Bernd Sturmfels (децембар 2018), Dilip Raghavan (фебруар 2019) and Vladimir Manuilov (јун 2019). Активност је знатно опала током претходне године због пандемије изазване корона вирусом.

Одељење за математику је кооснивач циклуса „Лекције Мике Аласа”, чија је улога да промовише младе математичаре који су се делимично школовали у иностранству тако што им се пружа прилика да то стечено знање поделе са својим колегама овде у Србији. Први позвани предавач у том циклусу био је Лука Милићевић, који је одржао, у пролеће 2019, једносеместрални курс под називом Адитивна комбинаторика.

Планирана активност: Идеја је да Одељење организује серије предавања на којима би се представиле математичке заједнице суседних земаља.

Галерија

Одељење за математику, 23.12.2016. (Архив Математичког института САНУ )

Предавачи на седници Одељења за математику одржаној 23. децембра 2016.(Архив Математичког института САНУ )