институт од националног значаја за Републику Србију
Пројекти које је финансирала Европска банка за обнову и развој (EBRD)

Наслов пројекта: Напредни систем за управљање потрошњом електричне енергије у индустрији
Вођа пројекта: др Лазар З. Велимировић


Главни циљ пројекта је развој напредног система за управљање потрошњом електричне енергије у индустрији, који ће бити основа нове услуге за клијенте кроз систем праћења и предвиђања потрошње електричне енергије у реалном времену. Применом различитих техника обраде великих скупова података могуће је анализирати такве скупове података како би се открили скривени обрасци потрошње као и непознате корелације, што може имати позитиван ефекат на динамику потрошње клијената, утичући на повећање удела обновљивих извора енергије у потрошњи.

Поред тога, овај систем може помоћи независном снабдевачу електричном енергијом да превазиђе постојећу асиметрију информација применом адекватних метода предвиђања на подацима у реалном времену за предвиђање потрошње по дану унапред, али и да има бољу дугорочну прогнозу за куповину електричне енергије.

Пројекат обухвата развој прототипа система за прикупљање података у реалном времену који ће укључивати уградњу јефтиних бројила електричне енергије као и записнике података у просторијама индустријских потрошача; инсталацију потребне мрежне опреме и подешавање VPN услуге у просторијама потрошача; дизајн адекватног сервера базе података и програмирање потребних апликација за очитавање података са бројила, као и пренос података са дневника података на централни сервер. Пројекат ће такође бити фокусиран на потрошачко искуство и напредне алгоритме за анализу података, што ће допринети развоју веб-платформе за обраду података и визуелизацији потрошње електричне енергије као и прилагођавању једног или више погодних теоријских приступа машинског учења за одређивање образаца потрошње електричне енергије, затим и предвиђању будућих потреба потрошача.

Овај систем ће имати двоструки ефекат јер омогућава клијентима да надгледају своју потрошњу и уче из ње; а такође ће помоћи независном снабдевачу електричном енергијом да смањи финансијски ризик, обављајући одговарајућу куповину на тржишту електричне енергије и дајући бољу процену за сатну потрошњу по дану унапред.

Наслов пројекта: Развој паметног система за управљање водама
Вођа пројекта: др Лазар З. Велимировић


Паметни систем за управљање водама представља ново решење за водоводне компаније у Србији и региону, које се суочавају са многим проблемима: као што су мањак ресурса, старење инфраструктуре, нови прописи и политике, захтевни купци, оптимизација трошкова и пословања, одрживост, итд.

Овај систем ће учинити оптималном инфраструктуру водоводног система, његово пословање, надзор, одржавање и управљање кроз:
  • развој паметног система предвиђања и праћења отказа у водоводној мрежи применом модела заснованих на вештачким неуронским мрежама
  • напредне анализе података за тачније доношење одлука у вези са отпорношћу мреже, енергетском ефикасношћу, минимизирањем отпадних вода, смањењем трошкова и сл.

Овај систем ће се стално прилагођавати динамичном окружењу и обрађивати велике количине података у реалном времену. На тај начин омогућиће менаџерима да доносе исправне одлуке у вези са побољшавањем мрежне отпорности, постизање боље потрошње енергије, повећање тренутног прихода и планирање ефикасне стратегије инвестирања.

Групе од интереса нису само водоводна предузећа већ и добављачи, консултантске агенције, истраживачке и академске институције и индустријски корисници.

Применом такве иновативне услуге побољшава се конкурентност на глобалном тржишту као и раст прихода.

Овај систем представља паметно и јефтино решење за бригу о водоводном сектору и дугорочно може да реформише управљање водоводном индустријом, најпре у Србији а затим у целом региону.

Галерија

Процењена вредност цене поравнања и цена поравнања за месец фебруар (Коришћен графички прилог је ауторски)

inVIEW IIoT платформа (Извор: INDAS DOO)