институт од националног значаја за Републику Србију
Publications de l’Institut Mathematique

Главни уредници: др Градимир Миловановић и др Стеван Пилиповић
Почетна страница часописа
Ово је први српски научни часопис из области математике, основан 1932. године под називом Publications Mathematiques de l’Université de Belgrade. Часопис су основале фондације београдског универзитета Лука Ћеловић-Требињац и Павле и Катарина Куртовић. До Другог светског рата објављено је седам томова, док је осми том изгубљен приликом немачког бомбардовања Београда 6. априла 1941. Одмах након оснивања Математичког института 1946. године, часопис је почео поново да излази 1947. године, под новим називом Publications de l'Institut Mathematique. Због неких организационих питања Математичког института, нова серија часописа покренута је 1961. године.

До данас је објављено више од 2.000 чланака. У почетку је опсег тема заступљених у часопису био шири и обухватао је поред математичких, и чланке из механике и астрономије. Своје радове су у часопису објављивали најистакнутији српски и југославенски научници из ових области, као што су Ђуро Курепа, Јован Карамата, Михаило Петровић, Милутин Миланковић, Антон Билимовић, Јосип Племељ, Сибе Мардешић и други.

И неки од водећих светских математичара објавили су своје радове у Publications: Paul Montel, Paul Erdos, Waclaw Sierpinski, Saharon Shelah и други. Већина њих је на енглеском језику, али се прихватају и радови написани на руском, француском и немачком језику.

Захваљујући опсежном програму размене са научним институцијама у целом свету, библиотека Института прима више од 200 часописа.

Галерија

Главни уредник: др Градимир Миловановић (Приватна архива Градимира Миловановића)

Главни уредник: др Стеван Пилиповић (Приватна архива Стевана Пилиповића)

Насловна страна часописа из 1932. године (Архив Математичког института САНУ)