институт од националног значаја за Републику Србију
Сарадња са Природно-математичким факултетом Универзитета у Бaњој Луци

Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци и Математички институт САНУ сарађују још од оснивања факултета 1996. године. Сарадња између двије институције реализује се кроз различите активности, као што су учешће у заједничким научним пројектима, учешћа на научним семинарима или кроз активности везане за популаризацију математике. Заједничка истраживања су углавном везана за области комбинаторне геометрије и комбинаторне оптимизације, а дугогодишња сарадња дала је већи број заједничких научних радова објављених у престижним међународним научним часописима.

Поред сарадње у различитим научним областима, истраживачи са Математичког института често су гости на манифестацијама које Природно-математички факултет и Студијски програм Математика и информатика организују у циљу промоције и популаризације математике као науке. Тако су, на примјер, наше колеге др Раде Живаљевић и др Ђорђе Баралић неколико пута били гости на манифестацији Дани математике, коју Студијски програм Математика и информатика Природно-математичког факултета организује у сарадњи са ресорним министарством Владе Републике Српске. Манифестација Дани математике традиоционално се одржава у мјесецу мају, а активности укључују научно-стручна предавања са популарним математичким темама, као и низ промотивних активности усмјерених ка млађој популацији, ученицима основних и средњих школа. Уз познати математички мото „Математика није баук”, љубитељи математике (и они који ће то тек постати) имају прилику да математику сагледају из једног другог угла – угла из ког се математика не посматра као „тешка и неразумљива” наука, већ као корисна наука без које се тешко могу описати природне и друштвене појаве.

Студијски програм математика и информатика и у наредним годинама ће наставити са активностима које популаризују математику као науку. Ентузијазам запослених на Студијском програму Математика и информатика, али и жеља студената овог студијског програма да заједнички раде на промоцији математике, указује на то да ће се сличне манифестације организовати и у наредном периоду.

Галерија

Промотивни плакат за манифестацију Дани математике (Архив Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци)

Промотивни плакат за манифестацију Дани математике (Архив Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци)

Дани математике, одржани 2014. године (С лева на десно: проф. др Ђура Паунић, Универзитет у Новом Саду, проф. др Видан Говедарица, Универзитет у Источном Сарајеву, проф. др Раде Живаљевић, МИ САНУ, проф. др Душко Јојић, Универзитет у Бањој Луци) (Архив Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци)

Волонтери - студенти математике и информатике на Данима математике 2018. године (Архив Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци)

Приказ идејног решења мајице - студентски рад у склопу припреме за манифестацију (Архив Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци)