институт од националног значаја за Републику Србију
Сарадња са Центром за промоцију науке

Утемељење националне манифестације Мај месец математике 2012. године не би било могуће без директне сарадње са Математичким институтом Српске академије наука и уметности. Први кораци остварени су лета 2011. године, када је делегација МИ САНУ посетила Центар за промоцију науке, на иницијативу спољног сарадника Павла Благојевића, који је у Берлину радио са чувеним математичарем Гинтером Циглером, познатом и по свом раду и ангажману у циљу представљања математике широј публици. Врхунац Циглеровог деловања на овом пољу десио се током његовог управљања Немачким математичким друштвом и успостављањем Године математике у Немачкој 2008. године. Програм који је постигао сјајне резултате снажно је одјекнуо широм света, а код нас је послужио као основа за успостављање Маја месеца математике.

Стрпљив, дуг пут који никако није следио праволинијску стазу, у наредним годинама градили смо заједно кроз јединствену сарадњу са Математичким институтом САНУ. Кренули смо од замисли да значајно утичемо на представу о математици и да покажемо чему она све служи, које изазове пружа и која занимања нуди. Једна од најважнијих улога манифестације М3 била је да се дође до публике која уопште не показује интересовање за математику, која се можда и плаши, или напросто математику избегава и сматра недовољно животном, чак и досадном. Отвореним програмима, кроз различите формате, излазили смо у јавне просторе и показивали да математика има много апстрактних, али још више животних слојева. Математичка објашњења која смо се трудили да представимо нису била само наше задовољство што смо напокон разумели неку теорију, већ су мењала наш поглед на свет. Мај месец математике се током претходних десет година одвијао на великом броју локација широм Србије, а математичке вибрације подизале су на ноге све посетиоце, без обзира на њихово образовање и узраст. Кроз различите теме склапали смо делиће приче о једној од најутицајнијих дисциплина у људској историји, сагледали смо је у контексту савременог света, и верујемо да смо успели показати да математика често може да буде кључ за разумевање стварности. Са врхунским математичарима из земље и иностранства, који су били део наших публикација, перформанса, изложби, едукативних радионицама, научнопопуларних предавања, концерата, научних шетњи показали смо да је математика свуда око нас и да је често знамо и боље него што мислимо! Креирани су јединствени програми попут прве публикације Смем ли да бројим? 2012. године, посете добитника Филдсове медаље Седрика Виланија 2013, Лица математике 2016, Математичког шоуа 2017, плеса Тачка је оно што нема делова 2020. и математичких шетњи 2021.

Без обзира на будућа издања М3 програма и на даље активности и могућности промовисања математичких садржаја, ЦПН и МИ САНУ су кроз ову сарадњу остварили невероватан резултат. Уз врхунски труд свих учесника, математику смо повезали са готово свим аспектима нашег живота, постала је део наше културе и архитектуре земље, знања и свакодневног доживљаја света који нас окружује.

Галерија

Вероватноћа, Робна кућа Нама, М3, 2013. (Архив Центра за промоцију науке)

Коцкоцикл, Кнез Михаилова, М3, 2012. (Архив Центра за промоцију науке)

Промоција књиге Жива теорема, Седрик Вилани, М3, 2013.(Архив Центра за промоцију науке)

Научна оаза, Стјуарт Колхаген, Галерија Андрићев венац, М3, 2019. (Архив Центра за промоцију науке)

Математичка шетња (Архив Центра за промоцију науке)

Радионице, 2020 (Архив Центра за промоцију науке)