институт од националног значаја за Републику Србију
Сарадња са Математичком гимназијом у Београду

Математички институт САНУ је на много начина повезан са Математичком гимназијом, јер већина његових сарадника или су били њени ученици или наставници. Оно што нам је заједничко то су и јубилеји, ове године МИ САНУ обележава 75 година, а Математичка гимназија 55 година од оснивања. Наша сарадња из године у годину расте и може се с поносом истаћи да она представља један од стубова научног живота Србије и њене дијаспоре, када се у питању математичке и рачунарске науке.

Математички институт САНУ првенствено се бави истраживањима у области математике, рачунарства, механике и њихових примена. Поред тога, укључен је у многе пројекте од значаја за ширу друштвену заједницу, као што је дигитализација културног и историјског наслеђа и пројекти са индустријом. Свој рад организује кроз три сектора и одељења и око десет активних научних семинара, на којима често учествују и држе предавања и ђаци Математичке гимназије. Сарадници Математичког института САНУ веома често свој рад у науци допуњују наставом у Математичкој гимназији не само због тога што им то представља задовољство, него и стога што на тај начин могу да представе Институт ђацима Математичке гимназије као још једну отворену кућу у којој ће моћи и да остваре своје љубав према науци и да наставе да негују љубав према Гимназији. У периоду од 2016–2021. спољни сарадници Гимназије са МИ САНУ били су др Ђорђе Баралић, др Драган Благојевић, др Борислав Гајић, Стеван Гајовић, др Божидар Јовановић, др Бојан Маринковић, др Лука Милићевић, др Зоран Петрић, др Предраг Тановић, др Драган Урошевић и Теодор фон Бург. Они су изводили наставу из анализе са алгебром, геометрије, линеарне алгебре и аналитичке геометрије, програмирања и програмских језика, нумеричке анализе, као и додатну наставу из математике и програмирања.

Оно што је посебно важно и на шта смо посебно поносни јесте то да су директори Гимназије и Института, мр Срђан Огњановић и др Зоран Огњановић, покренули програм одржавања веза успешних матураната Гимназије, учесника олимпијаде из математике и рачунарства и Института. Сваке године, почевши од 2010. најуспешнији олимпијци, Математичка гимназија и МИ САНУ потписују Меморандум о праћењу, кроз који се један број ученика после завршетка студија и доктората вратио у Србију и запослио на Институту, као што су др Лука Милићевић, Теодор вон Бург и Стеван Гајевић. Овакви позитивни ефекти се тек очекују у годинама које следе, јер велики број студената, бивших ђака Гимназије, учествује на конференцијама и састанцима Студентског семинара Математичког института САНУ.

Важност раног увођења младих у научни рад МИ САНУ препознаје и кроз награђивање најбољих матурских радова из математике и рачунарства матураната Математичке гимназије. Ова награда се додељује годишње, одлуком стручне Комисије института, почев од 2019. године, и досадашњи добитници су:

Математика – награда
  1. Јелена Илић (2019)
  2. Лазар Корсић (2019)
  3. Ирина Ђанковић (2020)
  4. Јелена Иванчић (2020)

Математика – похвала
  1. Стефан Радојичић (2020

Рачунарство
  1. Михајло Алексић (2019)
  2. Михајло Милошевић (2020)
  3. Марко Грујичић (2020)

Рачунарство – похвала
  1. Магдалина Јелић (2020)

Велики број садашњих и бивших ученика Математичке гимназије дао је допринос кроз волонтирање на манифестацији Мај месец математике, коју већ десет година МИ САНУ успешно организује, заједно са Центром за промоцију науке. Овo је највећа научно-популарна манифестација која кроз изложбе, предавања, радионице и друге програме промовише математику и њен значај за друге науке и друштво. У септембру 2020. године, Математичка гимназија је била домаћин промоције каталога Математичарке широм Европе, који је издат поводом српског издања каталога истоимене изложбе одржане у Београду и Новом Саду. У мају 2021. на Свечаној академији поводом 10 година манифестације МИ САНУ је доделио Захвалницу за допринос манифестацији, директорки Математичке гимназије, Мирјани Катић.

Са великим поносом, Математички институт САНУ је 2019. своје највише признање – Награду Математичког института САНУ, доделио дугогодишњем директору Математичке гимназије, мр Срђану Огњановићу за изузетан допринос развоју математике у Србије. Успеси Математичке гимназије понос су целе Србије и МИ САНУ их препознаје и промовише.

Сарадња Математичке гимназије и Математичког института САНУ деценијама је већ модел који покушавају да примене и много богатије земље, али оно што карактерише обе институције је много више од онога што може да стане у коначан број речи и пасуса, то је једноставно нешто неодвојиво од људи, један део аутентичног београдског математичког начина живота!