институт од националног значаја за Републику Србију
Сарадња са Државним универзитетом у Новом Пазару

Након заједничке одлуке Математичког института Српске академије наука и уметности и Центра за промоцију науке о покретању националне манифестације промовисања математике, као један од већег броја партнера је и Државни универзитет у Новом Пазару. Као резултат те одлуке, дошло се до манифестације Мај месец математике.

Као резултат наведеног партнерства, уследила је и интензивна сарадња Математичког института САНУ и Државног универзитета у Новом Пазару, тј. Департмана за математичке науке, што је довело до оснивања Центра за унапређење и популаризацију математике на Државном универзитету у Новом Пазару.

Државни универзитет у Новом Пазару искористио је научне потенцијале Математичког института САНУ за ангажовање у уређивачком одбору (editorial board) научног часописа "Scientific Publications of the State University of Novi Pazar, Series A: Applied Mathematics, Informatics and Mechanics", који издаје Државни универзитет у Новом Пазару.

Такође, учешће чланова Математичког института на конференцији "Contemporary Problems of Mathematics, Mechanics and Informatics", по позиву, која се одржава на Државном универзитету у Новом Пазару, свакако је допринела квалитету Конференције.

Сарадња Државног универзитета у Новом Пазару и Математичког института дала је резултате и у издавању монографија још одраније, као на пример, „Геометријски методи у електродинамици” (Геометрические методы в электродинамике) чији су аутори Ћ. Долићанин и Ю. П. Соловьёв, а коју је штампао на руском језику Математички институт 1993. године.

Нарочито је значајна сарадња чланова Математичког института на докторским студијама математике на Департману за математичке науке Државног универзитета у Новом Пазару: проф. др Зоран Марковић, проф. др Зоран Огњановић, проф. др Теодор Атанацковић, проф. др Стеван Пилиповић, проф. др Градимир Миловановић, проф. др Слободан Симић, проф. др Миодраг Михаљевић.

Сарадња ће бити продубљена ангажовањем чланова Математичког института предавањима, по позиву, у Центру за унапређење и популаризацију математике на Државном универзитету у Новом Пазару, а посебна предавања ће се држати у оквиру манифестације Мај месец математике.

Галерија

Насловна страна часописа (Приватна архива Ћемал Долићанина)

Плакат са конференције (Приватна архива Ћемал Долићанина)

Државни универзитет у Новом Пазару (Приватна архива Ћемал Долићанина)

Државни универзитет у Новом Пазару (Приватна архива Ћемал Долићанина)

Државни универзитет у Новом Пазару (Приватна архива Ћемал Долићанина)

Државни универзитет у Новом Пазару (Приватна архива Ћемал Долићанина)

Једна од лабораторија на Државном универзитету у Новом Пазару (Приватна архива Ћемал Долићанина)

Насловна страна монографије (Приватна архива Ћемал Долићанина)

Отварање Центра за унапређење и популаризацију математике (Приватна архива Ћемал Долићанина)

Споменица 5 година Државног универзитета у Новом Пазару (Приватна архива Ћемал Долићанина)