институт од националног значаја за Републику Србију
Сарадња са Природно-математичким факултетом Универзитета у Крагујевцу

Институт за математику и информатику Природно-математичког факултета у Крагујевцу већ годинама остварује интензивну и успешну сарадњу са Математичким институтом САНУ.

Математички институт САНУ био је носилац више пројеката које је финансирало Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а чији су учесници били запослени у Институту за математику и информатику ПМФ-а.

Пројекти фундаменталних истраживања

Пројектни циклус 1996–2000
  • пројекат #04М03 Методи и модели у теоријској, примењеној и индустријској математици

Пројектни циклус 2002–2005
  • пројекат #1379 Методе математичке логике за подршку закључивању у реалним ситуацијама
  • пројекат #1389 Теорија графова и математичко програмирање са применама у хемији и транспорту
  • пројекат #1585 Историја и филозофија математике
  • пројекат #1646 Геометрија, образовање и визуелизација са применама
  • пројекат #1834 Дискретни и непрекидни стохастички модели са применама

Пројектни циклус 2006–2010
  • пројекат #144050 Историја и филозофија математике и природних наука
  • пројекат #144032 Геометрија, образовање и визуелизација са применама
  • пројекат #144021 Стохастика са применама
  • пројекат #144013 Репрезентације логичких структура и примене у рачунарству
  • пројекат #144015 Теорија графова и математичко програмирање са применама у хемији и техничким наукама

Пројектни циклус 2011–2019
  • пројекат #174010 Математички модели и методе оптимизације великих система
  • пројекат #174012 Геометрија, образовање и визуелизација са применама
  • пројекат #174015 Апроксимација интегралних и диференцијалних оператора и примене
  • пројекат #174033 Теорија графова и математичко програмирање са применама у хемији и рачунарству

Интердисциплинарни пројекти

Пројектни циклус 2011–2019
  • пројекат #44006 Развој нових информационо-комуникационих технологија, коришћењем напредних математичких метода, са применама у медицини, телекомуникацијама, енергетици, заштити националне баштине и образовању.

Сарадња Института за математику и информатику ПМФ-а у Крагујевцу са Математичким институтом САНУ остварена је и кроз већи број публикованих заједничких радова чланова ових институција.

Запослени у Институту за математику и информатику одржали су већи број предавања на којима су излагали резултате својих истраживања у оквиру следећих семинара организованих од стране Математичког института САНУ:
  • семинар за Математичку логику,
  • семинар за Примењену математику и рачунарство,
  • семинар за Геометрију, образовање и визуeлизацију са применама
  • семинар за Стохастику
  • семинар за Комбинаторику, геометрију, топологију и алгебру.

Поред тога, одржан је и већи број предавања на Семинару у оквиру Одељења за математику који се кроз редовне састанке на недељном нивоу обраћа и широј публици и веома је значајан за укључивање младих у научни рад.

Семинар у организацији Математичког института САНУ посвећен различитим областима математике одржан је 1993. године на ПМФ-у у Крагујевцу.

Поводом обележавања 70 година од оснивања Математичког института, у оквиру целодневне седнице семинара за Рачунарство и примењену математику, предавање је одржао професор др Бобан Стојановић из Института за математику и информатику ПМФ-а у Крагујевцу.

На научним конференцијама које је организовао Математички институт САНУ поводом 70. рођендана академика Градимира Миловановића, 75. рођендана академика Драгоша Цветковића и 85. рођендана професора Славише Прешића, учествовало је и више чланова Института за математику и информатику.

Природно-математички факултет у Крагујевцу био је организатор 14. Српског математичког конгреса са великим бројем учесника из земље и света, а једна од научно-истраживачких организација суорганизатора био је Математички институт САНУ. У оквиру конгреса, одржаног у мају 2018. године, кроз пленарна предавања, као и предавања у оквиру радионица и секција, резултате својих истраживања представили су бројни истакнути математичари из целог света, међу којима је било и више чланова Математичког института.

На Природно-математичком факултету у Крагујевцу одбрањене су две докторске дисертације чији су ментори (били) запослени у Математичком институту САНУ.
  • Докторска дисертација др Татјане Стојановић под називом Развој и анализа метахеуристичких метода за испитивање задовољивости у вероватносним логикама, одбрањена је 2015. под менторством др Зорана Огњановића, научног саветника Математичког института.
  • Докторска дисертација др Маринка Тимотијевића под називом Ауто-дуални симплицијални комплекси, њихова генерализација и примене у комбинаторици и геометрији, одбрањена је 2019. под менторством проф. др Радета Живаљевића, тада научног саветника Математичког института.

Осим тога, запослени у Математичком институту у више наврата су били чланови комисија за оцену и одбрану докторских дисертација, као и чланови различитих комисија за изборе у звања наставника и сарадника Института за математику и информатику ПМФ-а у Крагујевцу.

У оквиру Докторске школе математике, програма докторских студија математике који заједнички организују Математички институт САНУ, ПМФ у Крагујевцу, ПМФ у Нишу, ПМФ у Новом Саду и Државни универзитет у Новом Пазару, ангажовано је, у својству предавача и ментора, троје наставника Института за математику и информатику ПМФ-а у Крагујевцу, док су два наставника, чланови Већа Докторске школе математике.

Професор др Марија Станић, декан ПМФ-а у Крагујевцу, током последње три године била је члан Комисије за доделу награде Математичког института за најбољи докторат у области математике и механике. Поред тога, она је члан и Научног савета Математичког института.

Годишња награда Математичког института САНУ у области рачунарства за студенте мастер студија за 2020. и 2021. годину додељена је студентима Института за математику и информатику ПМФ-а:
  • студент Владимир Бараћ је 2020. године добио награду за рад под називом Примена алгоритама рачунарске визије у одређивању параметара трагова у дозиметрији,
  • студент Драгутин Остојић је 2021. године добио награду за рад под називом Примена рекурентних неуронских мрежа у обради природних језика.


Галерија

Природно-математички факултет у Крагујевцу (Архив Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу)

Природно-математички факултет у Крагујевцу (Архив Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу)

14. Српски математички Конгрес (14 СМАК), Крагујевац, 16-19. мај, 2018, церемонија отварања (Архив Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу)

14. Српски математички Конгрес (14 СМАК), Крагујевац, 16-19. мај, 2018, постер Конгреса (Архив Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу)