институт од националног значаја за Републику Србију
Дигитализација грађе Музеја Херцеговине Требиње

На основу суфинансирања Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, на Факултету за производњу и менаџмент покренут је пројекат „Дигитализација музејске грађе Музеја Херцеговине Требиње”, којим се настоји подстакнути стварање новога дигиталног садржаја ради заштите културне баштине, промоције системског и уједначеног приступа дигитализацији грађе у Музеју Херцеговине Требиње, и повећати онлајн доступност и видљивост дигиталних збирки препознатљивога и национално релевантног садржаја. Пројекат је реализован у сарадњи са Математичким Институтом САНУ.

Представници Факултета за производњу и менаџмент Требиње 2019. године заједно су са представницима Музеја Херцеговине Требиње посјетили Српску Академију Наука и Умјетности (Математички Институт САНУ у Београду), у циљу реализације пројекта „Дигитализација музејске грађе Музеја Херцеговине Требиње“.

Посјета је реализована у циљу размјене искустава најбоље праксе са Математичким Институтом САНУ, гдје су се представници овога пројекта могли упознати са процесом дигитализације, начином презентације, системом похрањивања, те кориштеним хардвером и софтвером. Свему томе придонијела је и примјена тематског приступа одабира грађе.

Поред заштите изворне грађе једна од великих предности дигитализације јесте повећање доступности те исте грађе у дигиталном облику, на добробит како културне тако и свеопште јавности.

Узевши у обзир количину грађе која чини српску културну, историјску и научну баштину, а која се чува у Музеју Херцеговине Требиње, поступак дигитализације се заснивао на одабиру репрезентативне регионалне дигиталне збирке. Приступило се дигитализацији грађе Музеја, која представља вриједне и јединствене примјерке археолошке, етнолошке, збирке Јована Дучића, умјетничке и природњачке збирке.

Галерија

Позлаћена мамуза (Музеј Херцеговине Требиње)

Позлаћена мамуза, скенирана фотографија (Факултет за производњу и менаџмент Требиње)

Прстен печатњак (62 IB AS) (Музеј Херцеговине Требиње), скенирана фотографија

Прстен печатњак (62 IB AS) (Факултет за производњу и менаџмент Требиње)