институт од националног значаја за Републику Србију
Семинар Механика машина и механизама
Руководилац: др Ивана Атанасовска
Секретар: Степа Пауновић


Теорија машина и механизама покрива различите аспекте повезане са механизмима и машинама, као што су: теорија и методологија прорачуна машина, кинематика механизама, динамика ротора, рачунарска кинематика, динамика система тела, нелинеарне вибрације, зглобно-полужни и брегасти механизми, зупчаници и преносници снаге, транспортне машине, контрола и поузданост механичких система, укључујући хидрауличне и пнеуматске системе, експериментална истраживања, роботи и роботизација процеса, мехатроника, микро и нано-механизми, као и потенцијалне области интердисциплинарних истраживања у науци механизама и машина и других научних области као што су биоинжењеринг и наука o материјалима. Овако сагледана, механика машина и механизама широко је истраживачко подручје са различитим темама у теорији и примени.

Основни циљ семинара Механика машина и механизама – модели и математичке методе јесте представљање нових резултата истраживања у области примењене математике и механике за решавање проблема из механике машина и механизама, као и у области развоја математичких модела механике реалних сложених система. Семинар укључује научна предавања и презентације о научним доприносима у областима као што су: динамика и стабилност модела машина и других реалних сложених механичких система и структура, као и кинематика, нелинеарне осцилације и нелинеарне појаве у њиховој механици. Еластодинамика модела машина и сложених конструкција, њихова носивост и димензионисање засновано на новим научним сазнањима из математике и механике континуума, такође су предмет семинара. Добродошла су и предавања која се баве вишекритеријумском оптимизацијом облика сложених структура система и описи конститутивних релација нових материјала, као и механика лома и оштећења. Семинар такође укључује презентације и дискусије у области развоја математичких метода и модела, као и у примени нумеричких метода и рачунарских техника, у свим другим научним областима везаним за механику машина и механизама, као што су: спрегнути проблеми у науци и инжењерству, биомиметика, механика материјала итд.

Основни задатак семинара Механика машина и механизама – модели и математичке методе јесте организовање: предавања и извештаја о истраживању из примењене математике и механике у оквиру механике машина и механизама; јавно представљање и вредновање научних пројеката; посете страних истраживача и научника; радионице, мини-конференције, промоције књига, видео-предавања итд.

Семинар Механика машина и механизама – модели и математичке методе основан је у Математичком институту Српске академије наука и уметности током јуна 2018. Оснивање су иницирале проф. др Катица (Стевановић) Хедрих и др Ивана Атанасовска. Оснивање семинара инспирисано је научним активностима и резултатима пројекта ОН 174001 „Динамика хибридних система сложених структура. Механика материјала” (2011-2019) којим је руководила проф. Катица (Стевановић) Хедрих. У првом периоду, руководилац Семинара била је проф. др Катица (Стевановић) Хедрих (јун 2018 – децембар 2019), са др Иваном Атанасовском као коруководиоцем и др Миланом Цајићем као секретаром.

Тренутно семинаром Механика машина и механизама – модели и математичке методе руководи др Ивана Атанасовска са Степом Пауновић као секретаром.

Оснивање и одржавање семинара Механика машина и механизама – модели и математичке методе омогућило је јачање постојећих и успостављање нових облика сарадње са научницима и истраживачима из различитих научних грана у оквиру инжењерских наука, који традиционално теже примени теоријске механике и разних математичких метода за решавање реалних проблема. У периоду од јуна 2018. до маја 2021. године одржано је више од 50 састанака и/или предавања у оквиру активности Семинара. Предавачи су били истакнути научници са различитих универзитета и института у Србији, као и из иностранства. Активности овог сталног семинара омогућавају развој нових облика сарадње и организацију нових истраживачких група које се припремају за заједничко учешће у позивима за научне и истраживачке пројекте на националном и међународном нивоу, као и за учешће у решавању проблема са којима се суочава индустрија у Србији. Посебан допринос у раду Семинара јесте подстицање младих и талентованих истраживача, који, пратећи активности Семинара имају приступ новим теоријским резултатима и њиховој примени у решавању реалних проблема.

Галерија

On-line предавање др Victor Roda-Casanova, Jaume I University, Spain – детаљ са Webinar Misanu система за пренос предавања (Архив Математичког института САНУ)