институт од националног значаја за Републику Србију
Семинар за рачунарство и примењену математику
Руководилаци: проф. др Вера Ковачевић Вујчић, проф. др Милан Дражић


Семинар за примењену математику основан је 1973. године, међу првим семинарима Математичког института. Године 2012. његово име је промењено у Семинар за рачунарство и примењену математику. Од самог почетка, један од главних циљева Семинара био је подстицање интеракције између математике и других наука, кроз окупљање математичара, научника, као и стручњака из других дисциплина. Снажно је подржавана и интеракција између истраживача из научних институција и индустрије. Под утицајем растућег интересовања за рачунарство, последњих година готово половина предавања припада области рачунарства и његових веза са математиком. Још један важан циљ семинара јесте промоција младих истраживача кроз презентацију њихових докторских теза.

Састанци Семинара посвећени су представљању нових научних резултата, као и опису реалних проблема који захтевају примену знања из математике и рачунарства. Обрађене су разне теме, укључујући нумеричку анализу и њене примене, математичко програмирање и варијациони рачун, операциона истраживања и науку о менаџменту, теорију система, теорију графова и примене, астрономију и геофизику, вероватноћу и статистику, фази скупове и логику, системе за подршку одлучивању, метахеуристике, неуронске мреже, вештачку интелигенцију, алгоритме и сложеност, рударење података, структуре података, управљање базама података, рачунарску сигурност и криптографију, рачунарске комуникационе мреже, рачунарску графику, препознавање облика, софтверски инжењеринг, дигитализацију, е-пословање, е -учење, математички софтвер, итд. Семинар такође организује презентације књига и математичког софтвера. У новембру 2017. године на Семинару је обележена двадесетогодишњица објављивања првог рада о методи променљивих околина: N. Mladenović, P. Hansen, Variable neighborhood search, Computers & OR, 24(11) (1997), који се налази на 52. месту листе од двеста радова који су највише цитирани из области операционих истраживања и науке о менаџменту, а чији је коаутор професор Ненад Младеновић један од активних учесника Семинара. У октобру 2020. године на Семинару је представљен специјални број часописа Discussiones Mathematicae Graph Theory, 40(2)(2020), посвећен преминулом професору Слободану Симићу, који је такође активно учествовао у раду Семинара. Гости Семинара за рачунарство и примењену математику били су многи светски познати стручњаци у области примењене математике и рачунарства. Посебно треба истаћи доприносе Џека Едмондса, Паноса Пардалоса, Вилема Хемонса, Алана Херца, Зорана Обрадовића, Антона Еремејева, Александра Стрекаловског, Исмаела Јера, Јурија Кочетова и многих других.

Семинар за рачунарство и примењену математику редовно се састаје једном недељно, од октобра до маја. Састанци се организују уторком у 14 часова. Предавања се емитују уживо и снимају за архиву Семинара. Сва предавања могу се наћи на линку . Од 1995. године, нека предавања на Семинару организују се заједно са Факултетом организационих наука. IEEE Chapter Computer Science (CO-16) Belgrade, Republic of Serbia подржава организацију Семинара почев од 2008. године.

Галерија

Састанак Семинара за рачунарство и примењену математику (Архив Математичког института САНУ)

Discussiones Mathematicae Graph Theory, 40(2)(2020)