институт од националног значаја за Републику Србију
Студентски семинар Математичког института САНУ
Руководилац: др Ђорђе Баралић
Секретар: Лука Милићевић


Страница Семинара

Др Ђорђе Баралић
Студентски семинар Математичког института одржава се редовно од 2017, сваког петка у 12 часова, пре састанка Одељења за математику због чега се неформално назива и „Мало одељење“. Овај семинар угостио је као предаваче студенте редовних, мастер и докторских студија, а тематски покрива све теме које се односе на математику, рачунарство и механику, и њихове примене. Његова мисија је увођење младих у научни рад и oбука за истраживачки посао, али и ширење информација и подршка младима у почетној фази њихове каријере.

Семинар је својеврсна платформа кроз коју се студенти и формирани научници упознају, размењују искуства и интересовања и подстичу на међусобну сарадњу. У односу на тематске семинаре, Студентски семинар у фокусу свога рада има овладавање студената вештином предавања и представљања резултата, упознавање са академском праксом и повезивање са центима и истраживачким групама где би продубили своја специфична интересовања. Сарадници семинара су активно ангажовани и у организацији манифестације Мај месец математике, раду Истраживачке станице „Петница“ и Математичке гимназије у Београду.

Семинар је основан на иницијативу студената Математичког факултета у Београду, Јелене Марковић и Стевана Гајовића, а у својој почетној фази добио је велику подршку од др Зорана Огњановића, директора Института, и др Зорана Петрића, руководиоца Одељења за математику. МИ САНУ је и пре оснивања Семинара имао традицију одржавања веза са студентима из Србије и иностранства, али су оне кроз рад Семинара ојачане. Руководилац Семинара од његовог оснивања је др Ђорђе Баралић, док су секретари Семинара били др Бориша Кузељевић (2017) и др Лука Милићевић (од 2017).

У току четири године свог рада семинар је угостио студенте са свих државних универзитета у Србији, али и иностране студенте. Посебно је значајно истаћи да семинар од 2019. организује „Годишњи састанак“, који окупља велики број наших студената из земље и иностранства, и уопште, важан аспект његове активности је одржавање везе са научним подмлатком који студира широм света. Кроз рад Семинара ефективно се остварује Меморандум о добрим намерама који сваке године МИ САНУ потписује са ученицима Математичке гимназије – успешним олимпијцима из математике и рачунарства.

Студентски семинар на својим састанцима организује представљање кандидата који улазе у ужи избор за Студентску награду МИ САНУ за најбољи докторски, мастер и студентски рад из математике и механике, и рачунарства, као и за најбољи матурски рад из математике и рачунарства ученика Математичке гимназије. Ова награда се додељује од 2017, односно од 2018, за матуранте Математичке гимназије. Позив за студенте расписује се у децембру сваке године, а чланови комисија који оцењују квалитет радова афирмисани су научници из МИ САНУ, и универзитетски професори.

Почев од 2020. МИ САНУ организује Истраживачку праксу за студенте из области математике, рачунарства, механике и сродних дисциплина, у којој Студентски семинар активно учествује. Студенти се на пракси упознају са отвореним проблемима и раде на њима, уз менторство истакнутих сарадника МИ САНУ. Циљ праксе је да се студенти што раније упознају са послом истраживача и радом на институту, али и да се институт приближи младима као добро место у којем би могли да наставе своју каријеру.

Семинар има одличну сарадњу и ужива подршку свих одељења и семинара института, а посебно су његовом активностима подршку дали др Зоран Огњановић, др Татјана Давидовић, др Зоран Петрић, др Павле Благојевић и Биљана Недељков.