институт од националног значаја за Републику Србију
Пројекат који су финансирали Програм Уједињених нација за развој (UNDP) и Влада Републике Србије

Наслов пројекта: Програм ИТ преквалификација – МИСАНУ
Вођа пројекта: др Лазар З. Велимировић


Математички институт САНУ и University of California San Diego Extension у оквиру овог пројекта врше обуку за програмирање у програмском језику Јава (Java) и програмирање у програмском језику Пајтон (Python). Предвиђени програм обуке у оквиру предложеног пројекта свим полазницама омогућава стицање потребног знања за рад у програмским језицима Јави и Пајтону који се спроводи по најсавременијем наставном плану једног од најпрестижнијих светских универзитета University of California San Diego Extension, који је акредитовала Western Association of Schools and Colleges (WASC) Senior College и University Commission (WSCUC). Полазници овог курса добијају светски признате сертификате за програмирање у поменутим програмским језицима.

Сертификати Јава и Пајтон програма обухватају по три курса. Програм је замишљен тако да потенцијални полазник ових интензивних курсева у року од годину дана може стећи Јава, односно Пајтон сертификат и прећи пут од основних Јава и Пајтон концепата до напредног нивоа Јава и Пајтон програмирања.

Иновативни елементи програма – комплетна настава одвија се у учионици, као и онлајн преко Blackboard платформе. Настава се одвија на енглеском и српском језику.

Очекивани резултати овог пројекта– кандидати стичу напредно оперативно знање о многим аспектима Јаве и Пајтон програмског језика, које се потврђује добијеним сертификатом UC San Diego Extension.

Предложени програм обуке допринеће убрзаном процесу преквалификације и већој компетенцији кадрова у локалној заједници, што ће побољшати животни стандард с једне стране, и допринети, са друге стране, трансформацији тржишта рада у складу са савременим трендовима.

Галерија

Свечана цермонија доделе сертификата о завршном програму
(Приватна архива Лазара Велимировића)