институт од националног значаја за Републику Србију
Одељење за рачунарство и примењену математику
Почетна страница Одељења

Руководилац: проф. др Вера Ковачевић Вујчић
Одељење за рачунарство и примењену математику основано је 2012. године, са циљем да подржи растуће интересовање за рачунарске науке и њихову повезаност са математиком.

    Активности Одељења укључују:
  • редовна недељна предавања, организована кроз састанке Семинара за рачунарство и примењену математику. Предавања обухватају извештаје о истраживањима у рачунарству и примењеној математицим затим развој новог софтвера и експерименталне рачунарске студије. Састанци се редовно организују уторком у 14 часова;
  • подршку и организацију туторијала и мини-конференција;
  • организовање посета страних математичара и информатичара;
  • промовисање младих истраживача кроз презентације њихових докторских теза;
  • презентацију књига, математичког софтвера и видео-предавања.


У периоду 2012-2020. године на Семинару за рачунарство и примењену математику одржано је 309 предавања, од којих је готово половина била из области рачунарства. Годишње су просечно била организована 34 састанка са осам страних говорника. Одељење за рачунарство и примењену математику организовало је презентацију два трочасовна туторијала “Dataflow Supercomputing” и “Data Mining from Social and Knowledge Networks”, која су у јануару и фебруару 2013. године одржале групе стручњака са Универзитета у Београду, Империјал Колеџа, Универзитета Стенфорд и Математичког института. Одељење за рачунарске науке и примењену математику је 2014. године организовало два дводневна курса о верификацији софтвера, крајем марта и крајем маја, као и једнодневни интензивни курс паралелног програмирања на кластеру. Такође, учествовало је у организацији мини-курса "Existential Polytime and Polyhedral Combinatorics", који је на Математичком институту одржао професор Џек Едмондс у периоду од 4. до 7. маја 2015. године. У мају 2016. године, Одељење за рачунарство и примењену математику допринело је прослави 70-годишњице Математичког института организовањем 16 предавача по позиву која су покривала различите области математике и рачунарства. Одељење је такође активно учествовало у организацији међународне конференције “Spectra of Graphs and Applications”, која је одржана од 18-20. маја 2016. године у част професора Драгоша Цветковића, поводом његовог 75. рођендана. У новембру 2018. године Одељење је организовало једнодневни састанак са предавача по позиву, из области чисте и примењене математике, у част 70. рођендана професора Градимира Миловановића. Четрдесет година научног рада професора Вељка Милутиновића у области рачунарства обележено је у марту 2019. године пригодним свечаним састанком. Гости Одељења за рачунарске науке и примењену математику били су многи светски познати стручњаци у области примењене математике и рачунарства.

Управница Одељења за рачунарство и примењену математику јесте проф. др Вера Ковачевић Вујчић, са заменицом др Татјаном Давидовић.

Галерија

Професор Џек Едмондс на мини-курсу Existential Polytime and Polyhedral Combinatorics

Учесници на конференцији Spectra of Graphs and Applications