институт од националног значаја за Републику Србију
Семинар Математика и музика
Руководилац семинара: др Весна Тодорчевић
Секретар семинара: Дејан Вукелић


Страница Семинара

др Весна Тодорчевић
Семинар Математика и музика основан је 2018. године, на предлог Весне Тодорчевић и Филипа Јевтића. Састанци семинара посвећени су представљању многобројних веза математике и музике, успостављених још при самом зачећу ових дисциплина. Последњих година ова мултидисциплинарна област доспева у средиште све већег и дубљег истраживачког интереса у свету (погледати часопис Journal of Mathematics and Music категорије М23).

Циљ семинара је проучавање математичких аспеката теорије музике са посебним фокусом на хармонију (нпр. неориманска теорија хармоније), мелодију (нпр. примена теорије графова у препознавању сличних мелодија), ритам и алгоритамско компоновање (контрапункт).

Ослањајући се на повезаност математике са музиком и рачунарством, семинар се бавио и популаризацијом математике, а серијом предавања књижевника, сликара и других уметника, укључио је и везе математике и других уметности, и тиме значајно проширио своју публику и методолошке оквире.

Учесници семинара су математичари, музиколози, композитори, информатичари, филозофи, историчари уметности, уметници, од студентског до истраживачког/професионалног нивоа. Истакнута предавања одржали су математичари Милош Чанак, Зоран Лучић, Филип Јевтић, Ерика Ролдан Роа, Демијан Нахуел Гус, филозофи Ирина Деретић и Вишња Кнежевић, композитор Драган Латинчић, музиколог Татјана Дробни, те визуелни ствараоци Петар Вујошевић и Миленко Стевановић, музичар Ненад Вјештица и писци Драган Стојановић и Миомир Петровић.

У септембру ове године предавања на семинару одржаће француско-швајцарски композитор Карол Бефа (Karol Beffa) и француски математичар Седрик Вилани (Cédric Villani), аутори књиге Иза кулиса стваралаштва, која је недавно, на иницијативу Весне Тодорчевић, преведена на српски језик.