институт од националног значаја за Републику Србију
Теоријска и примењена механика

ISSN: 1450-5584, eISSN: 2406-0925
Интернет страница часописа

Издавачи:
– Српско друштво за механику
– Математички институт Српске академије наука и уметности, Београд

Главни и одговорни уредник: Владимир Драговић
Уређивачки одбор: Ранислав Булатовић, Алфио Грило, Божидар Јовановић (заменик главног уредника), Велимир Ђурђевић, Милош Којић, Антони Коунадис, Валериј В. Козлов, Михаило Лазаревић, Владо Лубарда, Синиша Месаровић, Милан Мићуновић, Инго Милер, Александар Обрадовић, Наташа Павловић, Александар Сеиранијан, Србољуб Симић
Секретар часописа: Борислав Гајић
Технички уредник: Драган Аћимовић

„Теоријска и примењена механика” (ТАМ) је часопис са отвореним приступом. ТАМ објављује оригиналне научне радове из свих области теоријске и примењене механике. У часопису су одабрани истраживачки чланци који дају широк спектар интереса за механику. Понекад ТАМ објављује свеске посвећене одабраним темама од ширег интереса. Објављивање таквог броја најављује се унапред. Поред истраживачких радова, рукописи у тим свескама могу бити и прегледни. Тренутно часопис објављује један том са две свеске годишње, у јуну и децембру.

„Теоријска и примењена механика” један је од најстаријих српских часописа из механике. Основан је 1975. године као часопис бившег Југословенског друштва за механику и Математичког института САНУ, који су заједно издавали часопис до 1996. Од 2006. часопис излази под покровитељством Српског друштва за механику. Од 2015. поново се објављује заједно са Математичким институтом САНУ.

Од оснивања до тома 21 (године 1975–1995), главни уредник био је проф. Вељко Вујичић. За томове 22-26 (1996–2001) главни уредници били су академици Теодор Атанацковић и Ђорђе Ђукић. За томове 27–41 (године 2002–2014), главни уредник је био проф. Милан Мићуновић. Почевши од 42. свеске (2015. година), главни уредник је проф. Владимир Драговић.

Од 1975. до 1995. године (томови 1–21) назив часописа је био „Теоријска и примењена механика”, а потом се мења у Theoretical and Applied Mechanics. Од 2016, ТАМ је индексиран у базама Мат-Нет-Ру, SCOPUS и Web of Science Emerging Sources Citation Index (ESCI).